نماد سایت کمپ ترک اعتیاد بانوان

مواد مخدر و بارداری: خطرات و اثرات مصرف مواد مخدر قبل از تولد

مصرف مواد مخدر صدها هزار ایرانی را تحت تأثیر قرار داده که بسیاری از آنها زنان در سنین باروری هستند. اگر شما یکی از آنها هستید، به احتمال زیاد در مورد مواد مخدر و بارداری سؤالاتی دارید.

آیا می توان مواد مخدر را در دوران بارداری مصرف کرد؟ اگر چنین است، چه خطراتی دارد؟ در مورد مواد مخدر و شیردهی چطور؟

در این مقاله، اطلاعات کلیدی را که باید در مورد مواد مخدر و بارداری بدانید، از جمله تأثیر آنها بر باروری و شیردهی را توضیح خواهیم داد.

مواد مخدر چیست؟

مواد مخدر چیست
مواد مخدر چیست

اپیوئیدها (مخدر) داروهایی با خواص تسکین دهنده درد هستند که برای درمان دردی تجویز می شوند که با داروهای غیرمخدر قابل تسکین نیستند. در حالی که می‌توان از آن‌ها برای درمان دردهای مزمن مانند دردهای مرتبط با بیماری‌هایی مانند سرطان استفاده کرد، استفاده طولانی‌مدت از مواد مخدر می‌تواند منجر به وابستگی و اعتیاد به مواد افیونی شود.

داروهای اپیوئیدی به اشکال مختلف از جمله قرص، محلول خوراکی، محلول های تزریقی، شیاف و غیره در دسترس هستند.

بر اساس منشأ، مواد افیونی را می توان به سه گروه طبقه بندی کرد:

مواد افیونی طبیعی (مخدرها) که از گیاه خشخاش استخراج می شوند (مثلاً مورفین)
مواد افیونی نیمه مصنوعی مانند اکسی کدون که از مواد مخدر سنتز می شوند.
مواد افیونی مصنوعی، مانند فنتانیل، که کاملاً ساخت بشر و فاقد مواد مخدر است.

گروه مخدر ها طیف وسیعی از داروها را در بر می گیرد که با گیرنده های اپیوئیدی در سیستم عصبی مرکزی (CNS) تعامل دارند و نحوه واکنش مغز به درد را تغییر می دهند. علاوه بر مواد افیونی تجویزی، این دسته دارویی همچنین شامل مواد مخدر غیرقانونی مانند هروئین می شود.

گذشته از تسکین درد، مواد مخدر همچنین می توانند باعث ایجاد سرخوشی شوند و پتانسیل سوء مصرف مواد مخدر و اعتیاد را افزایش دهند.

عوارض جانبی استفاده از مواد مخدر

شایع ترین عوارض جانبی مواد مخدر عبارتند از:

بی خیالی
خارش پوست
سردرد
گیجی
یبوست
معده درد
سبکی سر
دشواری در تنفس
اختلالات خواب
تهوع و استفراغ

اگر بعد از مصرف مواد مخدر دچار با عوارض جانبی زیاد مواجه شدید با پزشک خود صحبت کنید. اگر هر گونه عوارض جانبی جدی مانند افسردگی ، تنگی تنفس را تجربه کردید، فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی اورژانسی باشید.

علاوه بر این، سوء مصرف مواد مخدر و استفاده طولانی مدت از مواد مخدر ،خطر ابتلا به موارد زیر را افزایش می دهد:

تحمل، وابستگی و اعتیاد به مواد افیونی
آسیب به کبد، قلب، کلیه و سایر اندام ها
افزایش حساسیت به درد
یبوست مزمن
مشکلات دندانی
مصرف بیش از حد مواد افیونی
مرگ

برای کاهش خطر عوارض جانبی شدید، همیشه داروهای مخدر را طبق تجویز مصرف کنید.

بدون مشورت با پزشک دوز خود را افزایش ندهید، زیرا این امر می تواند شما را در معرض خطر افزایش وابستگی به مواد مخدر، اعتیاد و مصرف بیش از حد قرار دهد که در صورت عدم درمان فوری می تواند کشنده باشد.

اختلال مصرف مواد مخدر چیست ؟

اختلال مصرف مواد افیونی (OUD) یک وضعیت پزشکی قابل درمان است که با مصرف همیشگی و مشکل ساز مواد افیونی مشخص می شود. به عبارت دیگر، افراد مبتلا به OUD با وجود پیامدهای منفی، به مصرف مواد افیونی ادامه می دهند.

هرکسی که برای مدت طولانی از مواد افیونی استفاده می کند، خطر وابستگی فیزیکی را در پی دارد، زیرا مواد افیونی به تدریج شیمی مغز را تغییر می دهند. در صورت عدم درمان، وابستگی به مواد افیونی می تواند به OUD تبدیل شود و کنترل مصرف مواد افیونی را برای افراد بسیار دشوار می کند.

برخی از علائم اختلال مصرف مواد افیونی عبارتند از:

اشتغال به تهیه و استفاده از مواد افیونی
چندین تلاش ناموفق برای ترک یا کاهش مصرف مواد افیونی
ادامه مصرف مواد افیونی، حتی پس از تجربه مشکلات اجتماعی، حرفه ای و سایر موارد
سوء مصرف مواد افیونی (یعنی مصرف مواد افیونی به روش های دیگر غیر از تجویز، مانند دوزهای بزرگتر)
وجود علائم ترک مواد افیونی پس از قطع یا قطع دارو

OUD تبعیض قائل نمی شود – هر کسی که مواد افیونی مصرف می کند می تواند قربانی آن شود، از جمله زنان باردار.

اگر مشکوک هستید که ممکن است OUD داشته باشید و باردار هستید یا قصد دارید بچه دار شوید، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود تماس بگیرید. به زنان باردار مبتلا به OUD معمولاً توصیه می‌شود که به داروهای طولانی اثری که برای درمان OUD استفاده می‌شوند، مانند متادون، روی آورند.

مواد افیونی را ناگهانی ترک نکنید، زیرا این می تواند خطر علائم حاد ترک، عود، زایمان زودرس و ناراحتی جنین را افزایش دهد.

با توجه به این نکته، بیایید بیشتر به مواد افیونی و بارداری بپردازیم و بیاموزیم که چگونه بر زنان باردار و جنین آنها تأثیر می گذارد.

مواد مخدر و بارداری: مواد مخدر چگونه بر زنان باردار و جنین تأثیر می گذارد؟

خطرات مواد مخدر دو دوران بارداری
خطرات مواد مخدر دو دوران بارداری

استفاده از مواد مخدر در دوران بارداری می تواند اثرات نامطلوبی بر روی زنان باردار و جنین داشته باشد و خطر ابتلا به موارد زیر را افزایش می دهد:

اکثر اپیوئیدها توسط FDA به عنوان داروهای رده C بارداری طبقه بندی می شوند و به این معنی است که در مرحله آزمایش حیوانی نتایج به وضوح آسیب رو نوزادان را نشان می دهد اما آزمایشی در مرحله انسانی صورت نگرفته است.

بنابراین، مواد مخدر را می توان برای تسکین درد یا درمان OUD در دوران بارداری تجویز کرد، اما تنها در صورتی که مزایای بالقوه آنها بیشتر از خطرات آن باشد.

مطالعه ای در مورد ارتباط بین مصرف داروهای تجویزی در سه ماهه اول بارداری و ناتوانی های مادرزادی نشان داد که قرار گرفتن در معرض مواد افیونی قبل از تولد می تواند خطر شکاف کام و لب را افزایش  داده و همچنین با اثرات منفی بر عملکردهای شناختی، حرکتی و رفتاری کودک همراه است .

اگر در دوران بارداری مجبور به استفاده از داروهای مخدر هستید، دستورالعمل های پزشک خود را به دقت دنبال کنید. برای کاهش خطرات مرتبط با مواد مخدر و بارداری، آنها را در کمترین زمان و با کمترین دوز ممکن مصرف کنید.

استفاده از مواد افیونی در دوران شیردهی

برخی از مواد افیونی، مانند داروهایی که برای درمان OUD استفاده می شوند، می توانند در دوران شیردهی استفاده شوند. اگر مواد افیونی غیرقانونی مصرف می کنید یا HIV/AIDS دارید، ممکن است نتوانید با شیر مادر تغذیه کنید. پزشک می تواند به شما در تعیین اینکه آیا در حین مصرف مواد افیونی باید با شیر مادر تغذیه کنید یا خیر کمک کند.

با این وجود، تمام مواد افیونی، از جمله داروهای تجویزی و داروهای غیرقانونی، می توانند به شیر مادر منتقل شوند. اگرچه این مقدار معمولاً کم است، اما همچنان می تواند منجر به عوارض جانبی خطرناکی مانند افسردگی CNS نوزاد و حتی مرگ شود . به این ترتیب، نوزادانی که توسط مادرانی که مواد افیونی مصرف می کنند تغذیه می شوند باید به دقت تحت نظر باشند.

اگر پس از مصرف مواد افیونی و شیردهی متوجه علائم زیر در کودک خود شدید، به دنبال کمک پزشکی باشید:

مهمتر از همه، شیر دادن به نوزاد خود را به طور ناگهانی قطع نکنید یا مصرف مواد افیونی را به طور ناگهانی قطع نکنید ، زیرا این امر می تواند علائم حاد ترک را در نوزادان و مادران ایجاد کند. برای ترک بی خطر مواد افیونی با پزشک خود مشورت کنید.

مواد مخدر چگونه بر باروری تأثیر می گذارد؟

مواد مخدر می توانند بر باروری در زنان و مردان تأثیر منفی بگذارند ، به ویژه هنگامی که برای مدت طولانی مصرف شوند یا مورد سوء استفاده قرار گیرند.

مصرف طولانی مدت مواد افیونی می تواند بر تولید استروژن و پروژسترون در زنان تأثیر بگذارد و منجر به عدم وجود دوره های قاعدگی، قاعدگی غیرطبیعی، نارسایی تخمدان و یائسگی زودرس شود.

مصرف مواد افیونی نه تنها می تواند منجر به ناباروری شود، بلکه حفظ یک بارداری سالم را چالش برانگیزتر می کند. زنانی که مواد افیونی مصرف می کنند کمتر در یک سیکل قاعدگی باردار می شوند و با خطر بیشتری از دست دادن بارداری مواجه می شوند.

مواد افیونی همچنین می توانند تولید مثل مردان را مختل کنند، در درجه اول با کاهش تولید تستوسترون و کاهش کیفیت مایع منی. آنها همچنین می توانند میل جنسی را کاهش دهند و باعث اختلال نعوظ شوند.

استفاده طولانی مدت و سوء استفاده از مواد افیونی می تواند باعث شود که هم مردان و هم زنان با مشکلات باروری درازمدت دست و پنجه نرم کنند که حتی پس از قطع دارو ادامه می یابد. اگر از مواد افیونی استفاده می کنید، با پزشک خود صحبت کنید تا خطرات مرتبط با مواد افیونی و بارداری را به حداقل برسانید و شانس باردار شدن خود را افزایش دهید. 

مواد مخدر و علت سندرم پرهیز نوزادان (NAS)

دارو های مخدر می توانند باعث سندرم پرهیز نوزادی (NAS) شوند که به عنوان سندرم محرومیت نوزادان از مواد افیونی (NOWS) نیز شناخته می شود، وضعیتی که با علائم ترک در نوزادان در معرض مواد افیونی مشخص می شود . بسته به مواد افیونی خاص و سایر عوامل فردی، این علائم ممکن است در چند روز اول یا هفته اول پس از تولد شروع شود.

مواد مخدر مصرف شده توسط زنان باردار می توانند از طریق جفت به جنین برسند، که می تواند باعث شود تا زمانی که هنوز در رحم هستند به آنها وابسته شوند. خطر ایجاد NAS برای نوزادان در معرض مواد مخدر  تا 90 درصد است .

به محض تولد، نوزادانی که در معرض مواد مخدر قرار گرفته اند ممکن است علائم خفیف تا بالقوه تهدید کننده زندگی را نشان دهند، مانند:

NAS می تواند تا 6 ماه دوام بیاورد. اگرچه این بیماری قابل درمان است، اما ممکن است تا یک ماه یا بیشتر باقی بماند، حتی زمانی که کودک تحت درمان قرار می گیرد. نوزادان متولد شده از زنان باردار که مواد افیونی مصرف می کنند باید به دقت از نظر NAS تحت نظر باشند و ممکن است نیاز به ماندن در بخش مراقبت های ویژه نوزادان برای مدت طولانی تری از حد معمول داشته باشند.

ترک اعتیاد زنان باردار

شما برای ترک اعتیاد زنان باردار می توانید به کمپ ترک اعتیاد مراجعه نمایید ما در مرکز تخصصی ترک اعتیاد زنان در تهران با جدیدترین روشها در سال 1403 برای خدمتگزاری به شما عزیزان آماده هستیم

خروج از نسخه موبایل